Geen gasaansluiting… maar wat dan wel?

Vanaf dit jaar leggen we geen gasaansluitingen meer aan bij nieuwbouwwoningen in de Oostergast. De vraag op de lippen van menig huizenkoper… Wat gebruiken we dan wel om ons huis te stoken?

Nederland heeft stevige klimaatambities. In 2050 moet heel Nederland verwarmd worden, zonder dat er aardgas nodig is. Als Groninger gemeente willen wij niet zo lang wachten en beginnen dit jaar met het aanleggen van volledig gasvrije woningen.

Tijdens nieuwbouwbeurzen en kopersavonden krijgen wij steevast de vraag hoe een huis dan wel wordt verwarmd. Logisch dat, in het begin van een overgangsfase, deze vraag wordt gesteld. In deze blog beschrijven wij drie van de opties waaruit huizenbezitters kunnen kiezen.

Optie 1: warmte uit de bodem halen
warmtepomp met bodemlus

De aarde is een onuitputtelijke bron van duurzame warmte. De bovenste laag grond is gevoelig voor schommelingen in de buitenlucht, maar hoe dieper de aardlaag hoe meer warmte de grond vasthoudt.

De methode is simpel. Een bodemlus gaat 150 meter de grond in en haalt de warmte uit de grond. Een elektrische warmtepomp op de begane grond waardeert de warmte op tot de benodigde temperatuur.

Hetzelfde principe geldt voor koude: ook die wordt in de zomer uit de bodem onttrokken en koelt de woning.

Voordelen:
– Laag energieverbruik door de luchtwarmtepomp
– Duurzame koeling mogelijk in de zomer

Nadelen:
– Niet geschikt voor slecht geïsoleerde woningen
– Relatief hoge investering voor de bodemlus (€ 3000) en de warmtepomp (€ 9600)

Optie 2: warmte uit de lucht halen

luchtwarmtepomp

Niet alleen de bodem bevat warmte en koude: ook de buitenlucht bevat temperaturen die binnenshuis kunnen worden benut. In deze opstelling worden warmte en koude met een warmtepomp uit de lucht onttrokken en met de warmtepomp opgewaardeerd tot bruikbare temperaturen.

En het klinkt wellicht ironisch, maar ook in de winter doet een warmtepomp het gewoon. Zelfs bij vorst zit er nog voldoende warmte in de buitenlucht om het huis mee te stoken.

Voordelen:
•Weinig tot geen CO₂-uitstoot

Nadelen:
– Hoger energieverbruik in vergelijking met een warmtepomp met bodemlus
– Niet geschikt voor slecht geïsoleerde woningen.

zuidhorn helemaal gasloos