Zijn er straks alle woningen gasloos?

In de volgende fase van de Oostergast wel. Maar ook in heel Nederland?

De overheid wil dat Nederland in 2050 volledig aardgasvrij is. Om de uitstoot van CO2 terug te dringen, mag geen enkele woning nog op het gasnet aangesloten zijn. Dat heeft gevolgen voor bijna alle Nederlandse huishoudens, want momenteel is ruim 90 procent van de woningen aangesloten op het gasnet.

“We hebben 33 jaar om gas uit huizen te krijgen. Dat klinkt lang, maar het is niet bepaald iets wat je binnen een jaar kunt doen”, zegt Susanne van Suylekom van klimaatbureau Stichting Hier.

Dat weet ook minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Hij heeft een agenda opgesteld waarin staat hoe Nederland stap voor stap van het aardgas af gaat. Hij wil deze zomer nog tot een klimaatakkoord komen dat ervoor moet zorgen dat de CO2-uitstoot in 2030 minstens 49 procent gedaald is ten opzichte van 1990.

Kwart minder in 2020

Zo stelde hij voormalig PvdA-leider Diederik Samsom aan als onderhandelaar voor het Nederlandse klimaatakkoord. Samson moet zorgen dat in 2030 twee miljoen huizen van het aardgasnet af zijn. Dat is een kwart van alle Nederlandse woningen.

Verder schaft de overheid de verplichting om nieuwbouwwoningen op het gasnet aan te sluiten in juli af. Branchevereniging NVB-bouw wil zelfs dat er een verbod op gasaansluitingen bij nieuwbouw komt. Zo wil de ondernemersvereniging voorkomen dat bouwers per gemeente met andere regels te maken krijgen.

Volgens Piet Adema van NVB-Bouw kan dat zonder problemen, want veel bouwondernemers leveren al huizen zonder aansluiting. Of dat verbod er komt is onzeker, want bijvoorbeeld Vereniging Eigen Huis (VEH) is erop tegenLees het hele verhaal op Nu.nl