• 9 minuten vanaf Groningen CS

  Wonen in de Oostergast is kiezen voor de rust van een dorp, maar wel met de gemakken van een stad. Het station is op loopafstand en met de trein ben je in 9 minuten in hartje Groningen. Met de auto ben je binnen een half uur in de stad en zelfs op de fiets is het te doen: 40 minuten!

 • Rust, groen en ruimte

  Het groen omringt de wijk en loopt er dwars doorheen. Bij de aanleg van deze nieuwbouw is gezorgd dat minstens de helft van de wijk uit groen bestaat. En dat merk je; aan de rust en de dorpse uitstraling. In de wijk bevindt zich bovendien het Natuureiland: een park waar kinderen naar hartelust spelen en opgroeien in het groen.

 • Vrije kavels & nieuwbouw koopwoningen

  In de eerste fase van de Oostergast is een nieuwbouwwijk gerealiseerd met diverse woningen en eigen voorzieningen. De tweede fase is nagenoeg afgerond en wordt gekenmerkt door een ongekende ruime opzet, waarbij alle kavels worden omringd door veel groen. Een plan voor de volgende (derde) fase van de Oostergast is in voorbereiding.

   

 • Onderwijs op loopafstand

  Lopend of op de fiets naar school… welk kind wil dat nou niet? Daarom heeft de Oostergast een eigen basisschool voor de kinderen uit de buurt: brede school De Noordster. Onder één dak zitten hier openbare basisschool De Borgh, de Christelijke basisschool Het Anker en kinderopvang SKSG.

De mooiste nieuwbouwwoningen van Groningen, op 9 minuten van de stad:
 • Wonen tussen Stadjers

  De meeste inwoners van de Oostergast komen uit de stad Groningen of Zuidhorn. Veel van hen zijn jonge stellen en gezinnen die hun eerste huis kopen. Ook stellen, waarvan kinderen het huis uit zijn, maken in de Oostergast een nieuwe start met een levensbestendig huis.

 • Alle voorzieningen dichtbij

  Het centrum van Zuidhorn bevat grote winkelketens en is bereikbaar via een groene wandel- en fietsroute. Het stationspark ligt aan de rand van de wijk. Voor de basisschool en het zwembad hoef je de wijk niet eens uit: beiden liggen centraal in de Oostergast.

 • Dorpse sfeer

  De Oostergast is een wijk waar de mensen elkaar nog groeten op straat. Een dorpse sfeer, veel speeltuinen en een dierenweide zorgen dat bewoners elkaar gemakkelijk leren kennen. Er is een grote variatie in woonsferen: van wonen aan een brede singel, wonen met uitzicht over de weilanden tot wonen in en knus hofje.

 • Kies je eigen energierekening

  Woningen in de Oostergast worden zeer energiezuinig en gasloos gebouwd. Bewoners kunnen rekenen op een uitstekend comfort, lage tot zelfs géén energielasten en zijn nu al klaar om gasloos te wonen.

Droomhuis kopen of bouwen in Groningen? Nú is het moment

De Oostergast groeit mogelijk tot 2020. De komende jaren wordt de Oostergast uitgebreid met 136 woningen en 9 appartementen.

De woningen zijn verdeeld in 78 tweekappers, 18 rijwoningen en 40 vrije kavels. Per jaar worden ongeveer 50 woningen gerealiseerd.

Uniek is de natuurlijke uitstraling: slechts de helft van de wijk wordt bebouwd, zodat in de rest van de ruimte het groen de kans krijgt om te groeien en te bloeien.

Bekijk hier het ruimtelijke plan van de Oostergast.

Dáárom de Oostergast

 • Goed bereikbaar
 • Alles dichtbij
 • Groen & ruimte

Het plan

Kavelkaart De Oostergast Zuidhorn Groningen
 • Toekomstig
 • Fase in ontwikkeling
 • Fase gereed
Stedenbouwkundigplan/beeldkwaliteitsplan downloaden

Bijzonder Wonen Bereikbaar: Voor ieder wat wils!

Woonwensen gaan in vervulling in de Oostergast. Van betaalbare starterswoningen tot prachtig gelegen ruime kavels. Ecologisch duurzame woningen, samen bouwen met anderen (CPO) en levensloopbestendige nieuwbouwprojecten behoren tot de mogelijkheden. Hier vind je ruime kwaliteitswoningen en fraai gelegen kavels met veel variatie voor een goede prijs.

De Oostergast in beeld

De Oostergast is goed wonen! Inwoners zijn het hiermee eens. Bekijk en lees hieronder waarom.

Prikbord van bewoners

 • Marieke & Martijn van Ophem

  Beide 43 jaar en wonen samen met hun twee kinderen aan Het Noorderlicht

  “In de stad was een balkon op zeven hoog ons ‘buiten’. We gingen op zoek naar meer ruimte en De Oostergast sprak ons gelijk aan. Het heeft een goede verbinding met Groningen, dus onze vrienden en familie blijven in de buurt. Het is heerlijk thuiskomen na een dag werken in Stad. Veel rustiger, veel gezelliger.”

 • Tineke & Rogier

  Beide 28 jaar en wonen sinds augustus 2016 in de Oostergast

  We waren al een aantal jaren op zoek naar een koopwoning in of rond Groningen, totdat we dit huis ineens tegenkwamen. Wonen in een dorp met alle benodigde voorzieningen en familie dichtbij? Dit leek bijna te mooi om waar te zijn! We zijn ontzettend blij dat we zijn ingestapt. Een supermooi vrijstaand huis met een ruime tuin en een gezellige buurt. Wat willen we nog meer!

 • Wim & Arja Duursema

  Hebben de Randstand verlaten, besloten een kavel te kopen en konden hun droomhuis bouwen

  "Veel verschillende woningen die met elkaar toch iets gemeenschappelijks hebben, denk aan kleur steen, vorm, en dakpannen als gevelbekleding. We vinden de mix van jonge gezinnen en ook wat ouderen erg fijn."

 • Michiel & Corry Buijs

  75 en 72 jaar

  "Nu we wat ouder worden zijn we wat dichter bij onze zoon en schoondochter gaan wonen. We vinden Zuidhorn een mooie groene gemeente en verwachten ons hier snel thuis te voelen."

 • Willemijn & Wali

  32 en 37 jaar

  Willemien en haar vriend Wali zijn binnenkort de trotse eigenaar van een vrije kavel in de Oostergast. Samen met hun twee kinderen verhuist het stel straks vanaf de Boteinstraat in de Oostergast naar hun eigen woning aan Het Natuureiland.

  Het gezin woont inmiddels al drie jaar in de Oostergast en zou eigenlijk niet meer weg willen. “Al een tijd hielden we met een schuin oog de verkoop van de vrije kavels in de gaten. We hebben nu vrij uitzicht over de weilanden achter ons, we grapten wel eens dat we met het vrije uitzicht mee zouden verhuizen. Dat we nu echt een vrijstaande woning met uitzicht op Het Natuureiland gaan bouwen is heel gaaf.”

  Het stel is nu druk in gesprek met meerdere aannemers om hun droomhuis vorm te geven.

  Het stel koos drie jaar geleden voor de Oostergast vanwege de goede bereikbaarheid ten opzichte van de stad. Ze vinden de Oostergast bovendien een prettige buurt. “We hebben hier echt het gevoel dat we thuis zijn.”

  Willemien en Wali zijn niet de eersten die binnen de Oostergast verhuizen. Meerdere stellen kochten hun eerste woning in de eerste fase, maar verhuizen nu naar een groter huis of een eigengebouwde woning.

 • Gastblogger Aafke (30 jaar) & manlief (35 jaar) en twee poezemonsters

  Aafke Veninga is gastblogger voor deoostergast-zuidhorn.nl. Ze is gek op schrijven, fietsen en goede koffie. Ze is momenteel communicatieadviseur bij Het Behouden Huys en werkt als freelancer onder de naam Veninga Communicatie. Sinds vier jaar woont ze samen met haar man en twee poezenmonsters in de Oostergast en zal de komende tijd bloggen over haar woonervaring in deze wijk en in het dorp Zuidhorn

  Vier jaar geleden alweer, de tijd vliegt! Vier jaar geleden ben ik samen met manlief en poezenmonsters neergestreken in de Oostergast. Van de grote stad naar een dorp op het platteland. Nu heb je natuurlijk dorpen en dorpen en zou ik Zuidhorn eerder een hele kleine stad willen noemen. Alles wat je nodig hebt is er. Ik kom oorspronkelijk uit een heel klein dorp met nog geen 250 inwoners en nul winkels of enig openbaar vervoer, dus ik vind al snel iets groot. Vanuit Zuidhorn pak je gewoon de metro, euh trein, naar de grote stad. Dat was ook één van de redenen waarom wij in Zuidhorn zijn beland.

  Zoektocht
  Even terug in de tijd… Manlief en ik woonden al een paar jaar in een portiekwoning in de Groningse wijk Paddepoel. Hartstikke luxe als je student bent, maar dat blijf je niet voor eeuwig, althans de meeste mensen niet. We waren de gehorigheid en de wietlucht in de portiek zat en als plattelandsmeisje miste ik al jaren een tuin. Toen één van ons een vast contract kreeg, zijn we rond gaan kijken voor een koopwoning. Eerst in Groningen, maar dat bleek een lastige opgave. Hoewel onze wensenlijst niet heel lang was naar mijn idee: eengezinswoning, tuin (en niet een waar iedereen in koekeloert) en maximaal tien minuten vanaf het centraal station. Tel daarbij op een startersbudget, dat maakte de zoektocht nog moeilijker.

  Oostergast
  Totdat mijn broer op dat zelfde moment een optie had genomen op een nieuw te bouwen woning aan de Atlasstraat in Zuidhorn. De brochure zag er mooi uit, tuin op het zuiden, slechts een minuut lopen van het station en binnen budget. Eén en één is twee. Manlief werkt in Leeuwarden en gaat met de trein, dus ideaal. Ik werk zelf in Haren en dat is ook goed te berijden. Afijn, in hetzelfde blok was nog een hoekwoning vrij en na overleg met broer zijn wij daar voor gegaan. Toch altijd spannend een huis kopen op papier, maar het woont heerlijk! Veel ruimte, fijne tuin, zo in de natuur of binnen een kwartiertje op de Grote Markt in die grote stad. En dat alweer vier jaar.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in en nieuwtjes over de Oostergast? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!