DE OOSTERGAST,
BIJZONDER WONEN BEREIKBAAR
Meer informatie

Biedingsstress? Makelaar Douwe vertelt hoe je de concurrentie verslaat

Jullie hebben zojuist je droomhuis bezichtigd en zitten in de auto naar huis. Het gesprek onderweg: wat gaan we bieden? Voor een antwoord schoven we aan bij makelaar Douwe Dijkstra.

De crisis ligt achter ons, maar ligt nog vers in het geheugen. Makelaar Douwe Dijkstra merkt elke dag dat de markt aantrekt. “Het aanbod wordt beperkter en huizenkopers merken dat ze sneller moeten reageren én bereid moeten zijn om boven de vraagprijs te bieden.”

 

Je biedstrategie bepalen

Hoe voorkom je dat je achter het net vist of meer uitgeeft dan je wil? Moet je gelijk hoog inzetten, of strategisch opbouwen?

Volgens de makelaar is er niet één juiste biedstrategie. “In de stad Groningen komt het veelvuldig voor dat er meer dan 50 kandidaten voor een woning zijn. Bij zo’n huis kun je het beste gelijk all-in gaan en geeft een bod onder de vraagprijs zelden het gewenste resultaat.” Bij andere woningen zijn het er maar 10. Dan kun je meer strategisch bieden, want het risico om achter het net te vissen is dan kleiner.”

Toch geeft de makelaar de tip om de biedstrategie niet pas onderweg in de auto te bepalen, maar om deskundige hulp inschakelen, bijvoorbeeld door middel van het inschakelen van een aankoopmakelaar. “Die kan veel beter inschatten wat past, én wat nog binnen het redelijke valt.

De andere tip van de makelaar is om je niet blind te staren op FundaHet mooiste is als je het aanbod al kent voor het op Funda komt, want dan heb je meer tijd om je voor te bereiden en je biedingsstrategie te bepalen.” 

Steeds meer kopers ontdekken deze strategie, waardoor Douwe merkt dat steeds meer kopers een makelaar in de arm nemen. “Die kan je tippen over het aanbod wat hij zelf gaat krijgen en kent vaak ook het nieuwe aanbod van collega’s.”

 

Hoe is het tegenwoordig om een makelaar te zijn?

Voor elke makelaar is het, na een aantal mindere jaren, natuurlijk goed nieuws dat de markt weer aantrekt. Toch zorgen ook overbiedende kopers voor nieuwe uitdagingen, merkt Douwe. “Als je een huis in de verkoop neemt, is de marktwaarde moeilijk op voorhand vast te stellen. Je kunt de overbiedingen soms lastig inschatten.”

Dus dan maar elk huis met tien procent overwaarde op Funda zetten? Nee, volgens Douwe is dat te kort door de bocht. “Als makelaars overal 10 procent gingen plussen, dan zouden we in veel gevallen overvragen, waardoor dit de verkoop juist tegen gaat staan. Het is en blijft maatwerk.”

Landelijk stijgen de prijzen. En in Stad en Ommeland? Douwe is duidelijk: ook hier is het een verkopersmarkt. De stijging is het meest te merken in de stad Groningen en in de dorpskernen met de meeste voorzieningen. In dorpen zonder voorzieningen stijgen de prijzen minder hard, volgens de makelaar.

Gerelateerde berichten
Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in en nieuwtjes over de Oostergast? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Interesse