Bodemwarmtepomp en luchtwarmtepomp
Nederland heeft stevige klimaatambities. In 2050 moet heel Nederland verwarmd worden, zonder dat er aardgas nodig is. Nieuwbouwwoningen worden al aardgasvrij opgeleverd. Toch hebben bewoners vaak nog vragen over het aardgasvrij wonen in een nieuwbouwwoning. Hoe werkt dat nu precies?
Veel aardgasvrije woningen worden door een warmtepomp verwarmd. Er zijn verschillende typen warmtepompen. De meest voorkomende typen zijn de bodemwarmtepomp en de luchtwarmtepomp. We leggen het verschil uit.
Optie 1: warmte uit de bodem halen
De aarde is een onuitputtelijke bron van duurzame warmte. De bovenste laag grond is gevoelig voor schommelingen in de buitenlucht, maar hoe dieper de aardlaag hoe meer warmte de grond vasthoudt.
De methode is simpel. Een gesloten bodemlus gaat tot 150 meter de grond in en haalt de warmte uit de grond. Een elektrische warmtepomp op de begane grond waardeert de warmte op tot de benodigde temperatuur.
Hetzelfde principe geldt voor koude: ook die wordt in de zomer uit de bodem onttrokken en koelt de woning.
Voordelen:
- Laag energieverbruik door de luchtwarmtepomp
- Duurzame koeling mogelijk in de zomer
Nadelen:
- Niet geschikt voor slecht geïsoleerde woningen
- Relatief hoge investering
Optie 2: warmte uit de lucht halen
Niet alleen de bodem bevat warmte en koude: ook de buitenlucht bevat temperaturen die binnenshuis kunnen worden benut. In deze opstelling worden warmte en koude met een warmtepomp uit de lucht onttrokken en met de warmtepomp opgewaardeerd tot bruikbare temperaturen.
Het klinkt misschien bijzonder, maar ook in de winter werkt een luchtwarmtepomp gewoon. Zelfs bij vorst zit er nog voldoende warmte in de buitenlucht om het huis mee te stoken.
Voordelen:
- Weinig tot geen CO₂-uitstoot
Nadelen:
- Hoger energieverbruik in vergelijking met een bodemwarmtepomp
- Niet geschikt voor slecht geïsoleerde woningen
Meer informatie
Meer weten over de werking van de techniek de kosten, aandachtspunten bij offertes en tips voor plaatsing van de systemen? Neem dan een kijkje op Milieucentraal.