DE OOSTERGAST,
BIJZONDER WONEN BEREIKBAAR
Meer informatie

Geen gasaansluiting… maar wat dan wel?

Vanaf dit jaar leggen we geen gasaansluitingen meer aan bij nieuwbouwwoningen in de Oostergast. De vraag op de lippen van menig huizenkoper… Wat gebruiken we dan wel om ons huis te stoken?

Nederland heeft stevige klimaatambities. In 2050 moet heel Nederland verwarmd worden, zonder dat er aardgas nodig is. Als Groninger gemeente willen wij niet zo lang wachten en beginnen dit jaar met het aanleggen van volledig gasvrije woningen.

Tijdens nieuwbouwbeurzen en kopersavonden krijgen wij steevast de vraag hoe een huis dan wel wordt verwarmd. Logisch dat, in het begin van een overgangsfase, deze vraag wordt gesteld. In deze blog beschrijven wij drie van de opties waaruit huizenbezitters kunnen kiezen.

 

Optie 1: warmte uit de bodem halen

warmtepomp met bodemlus

De aarde is een onuitputtelijke bron van duurzame warmte. De bovenste laag grond is gevoelig voor schommelingen in de buitenlucht, maar hoe dieper de aardlaag hoe meer warmte de grond vasthoudt.

De methode is simpel. Een bodemlus gaat 150 meter de grond in en haalt de warmte uit de grond. Een elektrische warmtepomp op de begane grond waardeert de warmte op tot de benodigde temperatuur.

Hetzelfde principe geldt voor koude: ook die wordt in de zomer uit de bodem onttrokken en koelt de woning.

Voordelen:

 • Laag energieverbruik door de luchtwarmtepomp
 • Duurzame koeling mogelijk in de zomer

Nadelen:

 • Niet geschikt voor slecht geïsoleerde woningen
 • Relatief hoge investering voor de bodemlus (€ 3000) en de warmtepomp (€ 9600)

 

Optie 2: warmte uit de lucht halen

luchtwarmtepomp

Niet alleen de bodem bevat warmte en koude: ook de buitenlucht bevat temperaturen die binnenshuis kunnen worden benut. In deze opstelling worden warmte en koude met een warmtepomp uit de lucht onttrokken en met de warmtepomp opgewaardeerd tot bruikbare temperaturen.

En het klinkt wellicht ironisch, maar ook in de winter doet een warmtepomp het gewoon. Zelfs bij vorst zit er nog voldoende warmte in de buitenlucht om het huis mee te stoken.

Voordelen:

 • Weinig tot geen CO₂-uitstoot

Nadelen:

 • Hoger energieverbruik in vergelijking met een warmtepomp met bodemlus
 • Niet geschikt voor slecht geïsoleerde woningen.

 

Optie 3: stoken met biomassa

biomassa

In de derde en laatste opstelling wordt de woning verwarmd door houtpellets te verbranden in een biomassaketel. Deze ketel (ook wel de pelletketel genoemd) bevindt zich gewoon op de begane grond, samen met de opslag voor het hout.

Na verbranding van de biomassa gaat de warmteafgifte via radiatoren of vloerverwarming de woning is. De rookgasafvoer voorkomt rook in het huis, maar voert niet alle geuren af. De geuren in een huis gestookt met biomassa is vergelijkbaar met die in een woning met een traditionele houtkachel.

In deze opstelling is het raadzaam om ook te investeren in een warmwatervoorraadvat. Een biomassaketel heeft namelijk als kenmerk dat het minder snel reageert op een kraan of een douche dan een gasgestookte ketel.

Voordelen:

 • Snellere opwarmen en afkoelen dan met een warmtepompsysteem
 • Hogere temperaturen mogelijk dan met een warmtepomp
 • Ook geschikt voor minder goed geïsoleerde woningen

Nadelen

 • Door de verbranding van de houtpellets komen geuren vrij
 • Verbranding van biomassa stoot CO₂ uit. Dit is onschadelijk voor bewoners, maar wel belastend voor het milieu.
kavels in oostergast
Eric en Amarens verhuisden naar een nieuwbouw huis binnen de wijk
fred stol
Gerelateerde berichten
Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in en nieuwtjes over de Oostergast? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

   Direct inschrijven

   Interesse in een woning of vrije kavel? Schrijf je direct in en de makelaar neemt contact met jou op

   Schrijf mij in