DE OOSTERGAST,
BIJZONDER WONEN BEREIKBAAR
Meer informatie

Hoe lang blijft de hypotheekrente nog laag?

Hoe lang blijft de hypotheekrente nog zo laag? Die vraag ligt op de lippen van menig (aankomend) huizenbezitter.

In 2017 is de hypotheekrente wederom gedaald en zijn rentepercentages van 1,2 procent mogelijk. Historisch laag, want nog geen vijf jaar geleden schommelde dit percentage rond de 5 procent.

Financiële experts zijn eensgezind als het op de renteontwikkeling in de komende jaren aankomt: het lage percentage zoals die we die nu kennen, zal niet nog jarenlang aanhouden.

Lage hypotheekrente als gevolg van de crisis

Om uit te leggen waarom financiële experts dit zeggen, grijpen we terug op de periode die achter ons ligt: de crisis.

Tijdens de crisis heeft de Europese Centrale Bank (ECB) jarenlang maatregelen genomen om de bestedingen in de Eurozone aan te moedigen. Eén van deze maatregelen was om voor miljarden aan leningen op te kopen en tegelijk de beleidsrente laag te houden. Hierdoor werd het aantrekkelijk om een hypotheek (en andere consumptieve kredieten) af te sluiten.

Nu de economie in de Eurozone boven verwachting groeit, werkt de ECB langzaam naar een hogere rente toe. Dit gaat niet in één keer, maar dit gaat stapsgewijs. De stimuleringsmaatregelen worden vanaf dit jaar langzaam afgebouwd, er worden minder leningen opgekocht en de beleidsrentes gaan niet meer dalen.

Wanneer gaan de rentes stijgen?

Door het afbouwen van stimuleringsmaatregelen zullen – zo verwachten financiële experts – de hypotheekrentes op termijn weer gaan stijgen. De stijging van de hypotheekrente zal niet in een hoog tempo gaan. Economen verwachten dat de rente heel geleidelijk stijgt zolang de ECB de beleidsrente niet aanpast.

De vraag of consumenten in 2018 al een stijging gaan merken, dat is een vraag waar de meningen onder economen sterk over verschillen. Hetzelfde geldt voor de vraag welke leenvormen (10, 20 of 30 jaar vast) het eerst getroffen worden: ook daarover hebben de financiële experts nog geen éénduidig antwoord.

Maar één ding is zeker: wie een hypotheek wil afsluiten doet er goed aan om daar niet te lang mee te wachten. Lager dan dit wordt de rente (wellicht) nooit meer.

fred stol
kavels in oostergast
Gerelateerde berichten
Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in en nieuwtjes over de Oostergast? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Interesse