DE OOSTERGAST,
NIEUWBOUWKAVELS TE KOOP
AANBOD BEKIJKEN

Zelf je eigen huis bouwen, wat komt erbij kijken?

Een stuk grond kopen en daarop zelf je eigen huis bouwen: voor velen is het de ultieme droom. En zó wordt die droom werkelijkheid.

Elke woningbezitter droomt er wel eens van om een eigen huis te bouwen. Niet langer gebonden zijn aan de keuze die een vorige eigenaar heeft gemaakt, maar zélf achter de tekentafel plaatsnemen en alles precies zo neerzetten als je dat zelf zou willen.

Maar hoe gaat het bouwen van een huis precies in zijn werk? Wat komt er allemaal bij kijken? We helpen je op weg in een simpel stappenplan.

Stap 1: een nieuwbouwkavel kopen

Met het kopen van een kavel zet je de eerste stap in de richting van het bouwen van je  droomhuis. En het vinden van de juiste kavel begint met goed nadenken. Hoe komt jouw droomhuis er precies uit te ziet en hoe groot wordt je huis? Is de kavel groot genoeg voor het type huis wat je wil? En blijft er genoeg ruimte over voor de tuin en eventueel een garage?

Verdiep je bovendien goed in het stedenbouwkundigplan en verkoopvoorwaarden. Deze voorschriften zorgen dat je uiteindelijke woning past binnen het straatbeeld en bepalen dus de mogelijkheden die je op een kavel hebt.

Stap 2: een aannemer zoeken

Als je je bouwkavel hebt gekocht, begint het dromen over je nieuwe huis. Veruit de meeste mensen kiezen er in deze fase al voor om een aannemer in de arm te nemen, bijvoorbeeld een aannemer waarover ze goede verhalen hebben gehoord. Aannemers hebben bij uitstek kennis van wat er mogelijk is op jouw specifieke kavel en hebben vaak toegang tot kant-en-klare bouwplannen van architecten.

Stap 3: schetsen en doorstrepen

Samen met de aannemer ga je aan de slag met het ontwerpen van de woning. Vaak komt dit neer op strepen en schetsen, net zo lang tot het ontwerp past bij wat je zoekt. In deze fase kun je gemakkelijk de hulp inschakelen van een aan de aannemer gelieerde architect, die jouw schetsen omzet in bouwtekeningen waar de aannemer later mee aan de slag gaat.

Stap 4: de financiële kant van het verhaal

Als de architect jouw aanpassingen op papier heeft gezet, kijk je samen met de aannemer of het budget past bij jouw situatie. In deze fase ben je volop in gesprek met je hypotheekadviseur. Welk budget staat je verzamelinkomen toe? En wat worden de verwachte opbrengsten van de verkoop van je huidige woning? De match tussen deze twee gegevens bepaalt de bestedingsruimte.

Stap 5: de bouw en de oplevering

Als de bouw is afgerond, volgt de oplevering van de woning. Gefeliciteerd! Je bent nu officieel de eigenaar van je eigen droomhuis.

bekijk het kavelaanbod in de oostergast

Alternatieven?

In dit overzicht vind je een hele beknopte weergave van hoe je een huis bouwt. Natuurlijk zijn er meerdere wegen die naar Rome (of in dit geval Zuidhorn) leiden.

Zo is het ook mogelijk om zelf een architect in de arm te nemen en het ontwerp naar meerdere aannemers te sturen om offertes te kunnen vergelijken. Ook is het ook mogelijk om te kiezen om elk deel van de bouw (bijvoorbeeld het funderen, metselen, aanleggen van voorzieningen, stucwerk) door een apart bedrijf te doen.

Het is zelfs mogelijk om een bouwbegeleider (via een bouwadviesbureau) in de arm te nemen. Niet veel mensen doen dit, maar de hogere kosten voor een bouwbegeleider zorgen dat jou veel werk uit handen wordt genomen.

In Zuidhorn is regelmatig grond te koop, dus aarzel niet en schrijf je vandaag nog in.

kavels in oostergast
fred stol

Dáárom bouwen in de Oostergast

  • Zelf ontwerpen
  • Zelf bouwen
  • Een leven lang genieten
Gerelateerde berichten
Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in en nieuwtjes over de Oostergast? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Interesse