DE OOSTERGAST,
BIJZONDER WONEN BEREIKBAAR
Meer informatie

Oplevering zes aardgasvrije woningen aan De Nieuwe Gast in Zuidhorn

Woensdag overhandigde wethouder Fred Stol officieel de sleutel aan één van de zes kopers van een aardgasvrije woning in woonwijk de Oostergast in Zuidhorn.

Wethouder Fred Stol: “Door de oplevering van deze duurzame huizen in de Oostergast hopen wij het goede voorbeeld te geven. In de nieuwbouw is het zaak om zo snel mogelijk van aardgas naar duurzame warmte te gaan.”

Zuidhorn wil geen Gronings gas meer

Na alle commotie rondom de aardbevingsproblematiek bouwt de gemeente Zuidhorn in de Oostergast vanaf dit jaar alleen nog maar gasvrij. Zuidhorn wil zo minder afhankelijk zijn van Gronings gas. Maar dat is niet de enige reden volgens wethouder Fred Stol: “Het aardgas wordt in de toekomst alleen maar duurder. Nu al investeren in aardgasloze en duurzame verwarmingstechnieken loont dus in de toekomst.” De wethouder neemt hiermee een voorschot op de toekomst, waarin alle nieuwbouwprojecten in Groningen gasloos zal worden.

Gasloos is de toekomst

Vanaf 2018 worden alle nieuwbouwwoningen in de Oostergast niet meer aangesloten op het gasnet. Daarmee anticipeert de gemeente op nieuw kabinetsbeleid en het vervallen van de aansluitplicht in de Gaswet. Dit houdt in dat nieuwbouwwoningen niet meer automatisch op aardgas hoeven te worden aangesloten. Fred Stol: “De woningen aan de Nieuwe Gast laten zien dat er prima alternatieven voorhanden zijn.”

Zeer energiezuinig

De koopwoningen komen in aanmerking voor een tijdelijke subsidieregeling die gemeente Zuidhorn verstrekt voor (bijna) energieneutrale nieuwbouwwoningen. De zes grote gasloze huizen worden opgeleverd met 19 PV panelen, combi-bodemwarmtepomp, vloerverwarming, thermisch-isolerende HR++ beglazing en kunststof kozijnen.

De toekomstige bewoners van de zes panden aan de Nieuwe Gast zijn gezinnen met kinderen uit de stad Groningen en Zuidhorn. Zij zagen meerdere huizen te koop provincie groningen en kwamen uit in Zuidhorn. Marieke en Florian kozen er voor om, nu ze twee kinderen hebben, wat ruimer te gaan wonen en verruilen de stad voor één van de aardgasvrije woonhuizen.

“Wij vinden het mooi dat alle nieuwe huizen in de Oostergast nu gasloos worden gebouwd. Wij kozen voor een gasloze woning omdat je dan automatisch meedraagt aan een beter milieu en in Groningen met alle aardbevingen moeten we toch het goede voorbeeld geven.”

Het gezin heeft een leuke besparing in het vooruitzicht. “De grond-warmtepomp verbruikt veel energie, maar met nog wat extra zonnepanelen op ons dak, is er een grote kans dat de energiekosten op nul uitkomen. Dat is natuurlijk ook een reden waarom we gekozen hebben voor een gasvrije woning: Een leuke besparing iedere maand!”

Gerelateerde berichten
Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in en nieuwtjes over de Oostergast? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Interesse