DE OOSTERGAST,
BIJZONDER WONEN BEREIKBAAR
Meer informatie

Een optie op bouwgrond nemen, hoe werkt dat?

Veelgestelde vraag tijdens woonbeurzen: hoe neem je een optie op een bouwkavel en wat gebeurt er daarna?

 

 

Voor velen is het de ultieme droom: je eigen huis bouwen op een bouwkavel, met vrij uitzicht over de weilanden. Maar niet iedereen durft het aan. Want wat komt er allemaal bij kijken? Het hele proces in simpele taal uitgelegd.

1: De inschrijving

Op veel plekken in Groningen is grond te koop. Inschrijven op een kavel doe je schriftelijk bij de makelaar. Dit doe je door het officiële inschrijfformulier te downloaden, in te vullen en samen met een kopie van je legitimatiebewijs op te sturen. Zodra je formulier is ontvangen, ben je officieel in de race voor een kavel.

2: De loting

In een gunstige economie zal de vraag groter zijn dan het aanbod. Daarom wordt geloot om te bepalen in welke volgorde de kavels worden aangeboden aan de kandidaten. Kandidaten die tijdens een vorige loting geen voorkeurskavel aangeboden kregen, hebben voorrang op de nieuwe inschrijvers.

3: Het gesprek met de makelaar

In een persoonlijk gesprek, op het kantoor van de makelaar, wordt besproken welke kavel de voorkeur heeft. Tijdens dit gesprek is het mogelijk om officieel een optie te nemen op de kavel. Op dat ogenblik ben jij de optant en kan, zolang de optieperiode loopt, de makelaar je kavel niet meer aan een ander toezeggen.

4: De optieperiode

De optieperiode is bedoeld om de benodigde financiering te regelen en over te gaan tot de officiële aankoop via de notaris. Hoe lang de optieperiode duurt, verschilt.

De optieperiode bestaat uit drie fases:

  • De eerste optieperiode (één maand): Tijdens deze periode wordt de kavel exclusief en kosteloos geregistreerd.
  • De tweede optieperiode (vier maanden): Als de eerste optieperiode verloopt, biedt de makelaar aan om de optie te verlengen voor 4 maanden. Hieraan zijn kosten verbonden (€ 500 plus btw) die bij de definitieve aankoop in mindering wordt gebracht op de koopsom.
  • De derde optieperiode: Na het verlopen van de tweede optieperiode is het mogelijk om een derde optieperiode aan te gaan. De kosten (€ 500 plus btw) worden níet verrekend.

5: Financiering

Terwijl de optie loopt, heb je de tijd om de financiering van de aankoop af te ronden via je tussenpersoon. En is de financiering gelukt? Dan maakt de notaris de aankoop definitief en mag je jezelf met trots de eigenaar van een bouwkavel noemen.

Dit is deel één van een serie artikelen die uitleggen hoe je gaat wonen zoals je dat zelf wil. In een volgend artikel kijken we naar de volgende stap: de bouw van een huis. Schrijf je in op onze nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven.

kavels in oostergast
Gerelateerde berichten
Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in en nieuwtjes over de Oostergast? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Interesse