DE OOSTERGAST,
BIJZONDER WONEN BEREIKBAAR
Meer informatie

Zuidhorn bouwt vanaf dit jaar gasvrij

Vanaf dit jaar bouwt Zuidhorn gasloos. 

De gemeente Zuidhorn stapt als één van de eerste gemeenten in Nederland af van het gas. Nieuwbouwwoningen, die vanaf dit jaar worden aangeboden en verkocht, in de wijk de Oostergast worden vanaf 2018 niet meer aangesloten op het gasnet en krijgen alternatieve vormen van verwarming (dus dit geldt niet voor project Anserstraat en Boteinstraat).

Zuidhorn loopt hiermee voorop in het gebruik van duurzame energie en wil zo minder afhankelijk zijn van Gronings gas. Gemiddeld bespaart dit 950 kuub gas per woning per jaar.

 

Ambitieus klimaatbeleid

Leon Teeuw, Beleidsmedewerker Duurzaamheid van de gemeente Zuidhorn, licht het besluit toe. “De keuze om geen gasleidingen meer te leggen past bij ons ambitieuze klimaatbeleid, waarbij we sturen op een reductie van het gasgebruik.”

Door alle publiciteit rondom aardbevingsproblematiek merkt de gemeente Zuidhorn dat het draagvlak voor gasloze woningen onder kopers groter is dan voorheen. “Bij huizen die in 2016 bouwrijp waren, merkten we dat huizenkopers het nog eng vonden om te bouwen zonder gas. Inmiddels is dat anders.”

Wel levert het bouwbesluit nog vragen op bij huizenkopers, merkt Teeuw. Daarom investeert de gemeente de komende paar jaren fors in de kopersbegeleiding. Bijvoorbeeld in de nieuwbouwwijk de Oostergast. “Kopers stellen vooral praktische vragen. Welke verwarming heb je nodig? Doet een luchtwarmtepomp het ook als het tien graden vriest? Allemaal vragen waarin de gemeente advies uitbrengt.

Bang dat een gasloos huis een potentiële koper afschrikt, dat is Zuidhorn niet. De gemeente beseft zich namelijk terdege dat we aan het begin van een overgangsfase zitten. “We willen de juiste verwachtingen scheppen door duidelijk te communiceren. Wij geloven in een toekomst waarin aardgas overbodig is.”

 

Over de Oostergast

In de Oostergast woon je omringd door groen, op een steenworp afstand van de stad. Hier koop je de ruimste kavels van Groningen en ben je zelf onderdeel van één van de meest ambitieuze nieuwbouwprojecten van de provincie.

fred stol
kavels in oostergast
Gerelateerde berichten
Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in en nieuwtjes over de Oostergast? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Interesse