DE OOSTERGAST,
BIJZONDER WONEN BEREIKBAAR
Meer informatie

Makelaar onthult: zo krijg je het hoogste bod voor je oude huis

Jullie hebben de knoop doorgehakt en gaan een nieuwe woning kopen. Makelaar Nico Nijenhuis van Pandomo Makelaars onthult hoe je je kans voor een optimale verkoopprijs van je eigen huis vergroot.

Het verkopen van een woning is maatwerk. Toch zijn er bepaalde dingen die je kunt doen, om ervoor te zorgen dat kopers nét even iets hoger bieden. Volgens Nico Nijenhuis van Pandomo Makelaars komt daar een flinke dosis psychologie bij kijken.

 

Bekijk je pluspunten, benadruk die (en neem de tijd)

Het is belangrijk dat je je verplaatst in de potentiële koper en dat toespitst op je huis“, vertelt makelaar Nico. Dit doe je door de pluspunten van je huis op een rijtje te zetten en die slim uit te vergroten. “Is je tuin bijvoorbeeld een groot pluspunt? Zet dan je huis niet nu te koop, maar wacht tot de lente of zomer. Dan komt je tuin het beste tot zijn recht en heb je meer kans op een hoger bod.

Nico adviseert om de tijd te nemen voor de verkoop, ook al weet je dat de kopers voor je in de rij staan. “Als je de tijd neemt dan heb je zelf de regie. En kun je het ideale verkoopmoment bepalen.

De tussentijd kun je gebruiken om de kwaliteiten van je huis te benadrukken. “Kopers houden van licht en ruimte. Uitgesproken kleuren, zoals een donkere slaapkamer, komen vaak niet goed over.” De tip van de makelaar: muren opnieuw sauzen, achterstallig onderhoud aanpakken en zorgen voor opgeruimde kamers.

Heeft het ook zin om nog snel even iets te verbouwen, om zo extra overwaarde te creëren? De makelaar raadt dat af. “Stel je voor dat je er nog snel even een nieuwe keuken in zet. Strak wit. Maar de koper houdt meer van bruin. Dan haal je die investering er al niet meer uit.”

Zó laat je ze tegen elkaar opbieden

Wat je als verkoper natuurlijk het liefste wil, is de beste verkoopprijs mét de juiste voorwaarden. Hoe zorg je daarvoor? Makelaar Nico is nuchter als het daarop aankomt: slinkse strategieën, zoals een onrealistische ‘vanaf-prijs’, hebben geen enkele zin en kan in sommige gevallen zelfs afschrikken

“Het werkt niet om een huis met een marktwaarde van 3 ton voor 2,5 ton op Funda te zetten. Dat wekt alleen maar weerstand op.” Wat werkt dan wel? “Marktconform aanbieden, want dan bereik je de juiste kandidaten.”

Wel zit er in de praktijk een verschil tussen wel of niet afronden van een bedrag. Dit komt omdat veel mensen op Funda de zoekfunctie gebruiken. Nico: “Met een vraagprijs van € 199.000 kom je in een andere categorie woningzoekers terecht dan met € 201.000.”

Op die manier kun je kiezen wat je het beste uitkomt: het duurste huis in een lage categorie, of het goedkoopste huis in het duurdere segment. Welke optie het beste is, hangt af van wat je te koop hebt en wat er te koop staat. “Dus het blijft maatwerk”; voegt Nico toe.

Makelaarswerk anno 2019

Wat zijn de vooruitzichten voor het werk van de makelaar anno 2019? De vraag overstijgt momenteel het aanbod, maar het is volgens Nico niet zo dat een makelaar nu rustig achterover kan leunen. “Voor mij als nieuwbouwmakelaar komt er steeds meer bij kijken. De markt biedt vele mogelijkheden en uitdagingen, maar de kopers zijn kritischer dan tijdens de crisis.”

 

 

Daarom schuift Pandomo Makelaars bij nieuwbouwontwikkelingen tegenwoordig al in een vroeg stadium aan bij projectontwikkelaars. “Al vanaf de ontwikkeling van nieuwbouwplannen denken we mee en kunnen we soms bijsturen. Zo wordt er steeds vaker marktgericht gebouwd.”

Dat de woningmarkt in Groningen op volle toeren draait, merkt de makelaar elke dag. Bijvoorbeeld aan Stadjers die nu ook over de grenzen van hun eigen woonplaats kijken.

In de stad valt steeds minder te kiezen“, aldus Nico. “Maar kopers hebben wel hun wensen qua slaapkamers en ligging. Daarom maken ze hun zoekgebied steeds ruimer. Dorpen rondom Groningen zijn daardoor aantrekkelijker geworden.”

Gerelateerde berichten
Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in en nieuwtjes over de Oostergast? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Interesse